top of page
Kyokushin%20kanji%20watervuur_edited.jpg

Karate is een relatief jonge vechtkunst. Karate is eind 18e eeuw ontstaan op het Japanse eiland Okinawa. Het is een combinatie van lokale vechtstijlen met het Chinese Kempo. 

Het karate was in die tijd zeer lokaal georiënteerd. Elke leraar hield er zijn eigen stijl op na. Gichin Funakoshi is feitelijk de grondlegger van het moderne karate. Hij ontwikkelde uit de vele stijlen die hij beoefende een eigen stijl. De basis hiervoor vormden voornamelijk het Noordelijke Chinese Kempo en het Shorin Ryu, de Okinawaanse karatestijl gebaseerd op het Shaolin. Deze nieuwe stijl noemde hij Shotokan karate. Deze stijl kenmerkt zich door de rechtlijnige benadering van het karate en grote lange standen.

 

Een andere grootmeester uit Okinawa, Chojun Mijagi, richtte zich vooral op technieken van Zuidelijke Chinese oorsprong. Het resultaat was het ontstaan van Gojo-Ryu karate. een stijl die zich kenmerkt door de vele cirkelvormige technieken.
 

Zowel Shotokan als het Goju Ryu zijn belangrijke stijlen voor het huidige Kyokushin karate. Oyama heeft het beste van beide stijlen gecombineerd en samen met invloeden vanuit het judo, kempo, taekwondo maar ook boksen en worstelen, verweven tot de meest effectieve karatestijl, het Kyokushin karate. 

Kyokushin
bottom of page